kalaulah bintang2 kat langit tu boleh dipetik, aku akan jadi orang pertama yg berusaha kumpul sume bintang2 tu dengan bulan skali aku amik simpan leklok dlm bilik aku... sebabnye.. skrg ni aku dh ada hobi baru... semenjak lampu tido aku meletop.... aku suke tido bermandikan cahaya bulan dan bintang... sebelum tido aku akn tarik blind aku smpi abis n tido bertemankn bintang2 dan bulan... ala2 puteri lindungan bulan gitu... aku akan tido mendongak ke langit... mujur kepala tak terkehel.. haha...

kalau lah ditakdirkn kite boleh dapat sume yang dihajati.. nescaya kering-kontanglah sungai2 dan lautan di muka bumi ni... togellah hutan2 yg menghijau kat dunia ni. tp, kalau skrg ni, aku diberikan satu peluang utk satu hajat aku ditunaikan.. satu yg aku hajati ialah KAU...

Memang sekarang ni aku ada kau... kau sentiasa available bile aku ada masalah... tapi, sayang.. hati kau x pernah available utk hati aku yg berwarna pink ni... mungkin pink bukan warna favourite kau... tapi aku yakin, pink tu penyeri. aku tahu, kau cemburu dengan apa yg terbentang depan mata aku... tapi aku sebenarnya lebih cemburu dengan apa yg mendampingi kau. sebab walaupun kau sentiasa available untuk aku, tapi aku tak pernah berpeluang berdamping dgn kau. memang aku kuat cemburu.. biar satu dunia tahu... kalaulah mampu untuk aku lukis ruang kosong di hati ni, kalaulah mampu untuk aku kongsi dan coretkan omong2 kosong yg berlegar di hati, mungkin aku tak perlu menelan setiap rasa yg hadir. kalau senang sangat nak bagitau satu dunia apa yg sebenarnya berlaku, apa yg sebenarny ada dlm kepala otak dan hati aku memanglh hidup ni mudah.

orang kata, xda ape yg mustahil dlm dunia selagi kite berusaha... tapi aku tak setuju. kalau betullah xda ape yg mustahil.. dah lama bilik aku ni penuh dgn bintang2 kat langit. dan korg mesti xkan berpeluang nk tengok bulan dan bintang... dr muzapha pun xperlu nak terbang ke angkasa, sebab angkasa dh lama kosong... tapi, ada je benda yg mustahil sebenarny dlm dunia ni. kite ni hanyalh insan kerdil. dan aku sedar, kalaupun kau kata aku lagi hebat dari kau.. tapi pada aku, aku ni hanyalah pipit yg x setanding langsung dgn kau. pipit x mampu nk terbang sama tinggi dgn helang. tak kire walau brp kali aku berusaha, aku akn sentiasa perlu mendongak ke langit utk pandang kau.

aku harap satu hari nanti, kau akan sedar yang pink tu mampu mnjadi penyeri dan pink tu suatu yg sangaaaat manis... tapi, mungkin pada hari kau sedar hakikat tu, hati aku dah tak available utk kau.. mungkin jugak pada hari tu, wpun hati pink aku ni msh available, tp mungkin availability tu x compatible dgn kau. dan kalau pun hari tu memang akan hadir, aku tak rasa pipit blh berubah jadi helang. dan takkn mungkn blh terbang seiring dgn helang. dan mungkin atas sebab itu, kau pilih agar kite terus begini... kau akan sekali sekala terbang rendah seiring dgn aku. tp helang, xkan mampu bertahan terbang rendah selama2 nya... jadi mungkin takdir kite mmg begini... unless.. kau berubah menjadi pipit atau aku yg jd helang hehe... maka, aku rasa lebih baik kite terbang jauh jauuuuhhhh.... bile rindu, baru kite jumpa...

sekian...

kisah helang, pipit, bulan dan bintang....

p/s-setiap malam jgn lupe kire bintang kat langit..

kalau berkurang maksudnya aku dh curi sikit dan bg kat org2 yg aku syg dn hargai..seperti keluarga, leen, kelsey, noly dan nisah.

kalau bertambah.. maksudnya, aku dh bebaskan sikit buat sedekah utk org len kongsi kebahagiaan hidup ni...

trimas.

5 comments:

Anonymous said...

aku juga syg n hargai teman(kau) y diberikan kepada aku.. muaaahh! x salah klu pipit nak tunggu helang..tapi salah klu ko amik sume bintang2 tu x bg kat aku.haha! suatu hari nnt helang akan tau cinta y ada pada hati pink pipit. Mungkin bukan skung tapi suatu hari nnt.. aku akan sentiasa sokong siapa pilihan hati kau. mungkin x mustahil utk tu..tp mmg mustahil la klu ko nak amik bintang2 n bulan tu..hehe

Anonymous said...

Atie.... Menyentuh hati sggh entry nih. Serius ;_;

Mata penaku Habis dakwat said...

huhu... ape buleh buat... aku tak mampu nak melukis cam ko, intan. so, cam ni je kot cara terbaik utk aku luahkn perasaan... walaupun kene mendongak utk pandang helang, tp pipit akan sentiasa ada cara utk communicate dan berbisik dgn helang. wpun helang tak sedar...

Anonymous said...

everything happens for a reason. =)

luv u!
xoxo =)

thoyyibah said...

mak aih..
puitisnye..

relax la nenek..
jodoh kau n dia dah ditentukan..
kalau takdirnya begitu, begitulah..kalau tidak, maka tidaklah..
dan hakikatnya kita manusia,xboleh disandarkan seperti helang dan pipit krn perbandingan antara manusia yg berbeza hanyalah imannya... (^_^)